Striae. Hoe voorkom je het?

Striae. Hoe voorkom je de vijand van de zwangere vrouw?

Striae, de vijand van elke zwangere vrouw. Hoe voorkom je het? Het is natuurlijk prachtig om te zien dat je buik groter wordt. Maar door de groei van je buik wordt je huid opgerekt. Gevolg hiervan is dat je striae kunt krijgen.

Hoe ontstaat het?

Doordat je buik in een korte tijd groeit, scheuren de elastische vezels van je huid. Hierdoor kunnen er kleine littekentjes ontstaan. Je krijgt dan striemen en strepen op je huid. Die kunnen ook op je borsten, heupen, dijen en billen verschijnen. Tijdens de zwangerschap zijn dat de gebieden waar je huid oprekt.

Striae. Hoe voorkom je de vijand van de zwangere vrouw?

Beginnende striae heeft een roodblauwe kleur. Naar mate van tijd worden de lijntjes lichter en zullen ze ook gelukkig niet meer zo opvallen. De lijntjes kunnen in het begin jeuken maar dat gaat na verloop van tijd weer over. Je hebt het meest last van striae in je derde trimester. De grootte van je buik bereikt dan zijn hoogtepunt.

Heeft elke zwangere vrouw er last van?

Niet elke vrouw heeft last van striae tijdens haar zwangerschap. Uit onderzoek is gebleken dat jonge vrouwen en vrouwen met een bleke, gladde huid minder kans hebben om striae te krijgen. Daarnaast is het vooral erfelijk bepaald. De kans op striae is ook veel groter als je tijdens je zwangerschap in korte tijd veel aankomt. Een goede reden om je voeding in de gaten te houden.

Wat te doen?

Je kunt maatregelen nemen om de lijntjes te beperken. Je buik dagelijks insmeren is hierbij een mogelijkheid. Maak er iets leuks van. Je kinderen of partner kunnen het op je buik smeren. Er zijn speciale crèmes die speciaal ontwikkeld zijn om striae aan te pakken.

Een ander hulpmiddel is om je lichaam te ondersteunen met een stevige bh en een steunband voor je buik.

Je kunt je huid ook masseren on de striae te verminderen. Pak steeds een ander gebied van je buik aan.

Mama met striae

Striae zal helaas nooit helemaal verdwijnen. Maar dat is geen reden om je niet mooi te voelen. In het begin is het natuurlijk lastig om aan je veranderende lichaam te wennen. Vooral in de zomer wanneer het weer tijd voor je bikini is. Je ziet er niet meer uit zoals eerst.

Maar houd goed in je achterhoofd dat de lijntjes een resultaat zijn van een lichaam dat een kind heeft gedragen. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan om je niet ongemakkelijk te voelen in je eigen huid. Maar kijk goed om je heen, je bent niet de enige. Je hebt geen enkele reden om je te schamen. Geniet van je nieuwe lichaam.

 

Share This Story

Zwanger Zijn

You May Also Like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>