Stop met imponeren van anderen!

Koop je vaak spullen met in je achterhoofd de vraag wat anderen er van zullen vinden in plaats van wat je ECHT nodig hebt, maar belangrijker nog wat je kunt betalen. Dan is dit een belangrijk signaal dat je eigenlijk alleen bezig bent met het imponeren van jouw omgeving. Een goede tactiek om geld te besparen is om te stoppen om altijd maar anderen te willen imponeren.

Moeder aan het shoppen

Wil je met elke nieuwe trend meedoen omdat dit hip is of ervaar jij druk om bij de groep te moeten horen. Beide komen op het zelfde neer. Het realiseren dat je voor de verkeerde redenen spullen koopt is een eerste maar zeer belangrijke stap om aan deze natuurlijke drang te ontkomen.

Is de mening van anderen toch belangrijk voor jou dan is het aan te raden om de mensen in jouw omgeving in twee groepen te onderverdelen. In de ene groep moet je mensen plaatsen wiens mening van belang is voor jou. In de andere groep plaats jij mensen wiens mening jij minder belangrijk vindt. De mening van mensen uit deze tweede groep zou jou koud moeten laten. Wat de eerste groep betreft is dit wat lastiger. Een goed aanknopingspunt hiervoor is uit te gaan wat belangrijk voor jou is. Waar zou jij jouw geld aan uit willen geven zonder dat het willen imponeren een rol speelt. De beweegredenen om iets te kopen verschilt van persoon tot persoon. De een vindt het belangrijk om comfortabel te leven. De ander om veel te reizen en weer een ander houdt van technische gadgets. Belangrijk is te achterhalen bij jezelf waarom koop je het? Als het goed is accepteren de mensen in de eerste groep jou zoals je bent. Met of zonder al die dure onnodige spullen.

Dit besef is van groot belang want nu kan het besparen van geld beginnen. Je gaat nu uitgaven herkennen die je maakt omdat jij iets zelf mooi vindt in plaats van dat je indruk wilt maken. Op deze manier blijft er geld over om te sparen en om de spullen te kopen die echt belangrijk voor jou zijn. Lees hier verder voor meer tips over hoe je makkelijk jouw gewoonte kunt aanpassen.

You May Also Like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>