Spelen met je baby!

Samen spelen is niet alleen iets voor grote kinderen. Ook baby’s genieten er enorm van als ze kunnen spelen. Daarnaast leren ze er ook heel veel van. Zo leren ze om goed te kijken, luisteren en voelen.

Heeft je kindje interesse om te spelen?
De eerste paar weken is de baby vooral bezig om zich aan te passen aan de nieuwe wereld buiten de baarmoeder. Slapen en rust zijn daarbij heel belangrijk. Of een kindje zin heeft om te spelen of niet, zul je als ouder heel duidelijk merken. Je baby zal zijn/haar hoofdje dan afwenden of juist ergens naartoe draaien.

Spelen Met je Baby

Het juiste moment
Tijdens het voeden hebben de meeste baby’s geen tijd om te spelen, al hun energie is dan vaak gericht op het drinken. Als de buik van je baby vol is, valt hij/zij meestal in slaap of doezelt even weg. Maar een poosje na de voeding komt het moment dat je baby heel wakker en vol aandacht is. Dit is het juiste moment om met je baby te spelen.

Waarmee kun je spelen?
Speelgoed heb je eigenlijk bijna niet nodig. Je gezicht en het geluid van je stem zijn voor je baby al heel interessant. In de ogen van je baby ben jijzelf het mooiste speelgoed dat er is. Door te praten en spelletjes met je baby te doen, leert je baby jou steeds beter kennen. En in een veilige en geborgen omgeving ziet, hoort en voelt je baby ook nog eens heel interessante dingen.

Tussen de 0 en 3 maanden is de aandacht van je baby vooral gericht op grote, cirkelvormige en bewegende voorwerpen met een eenvoudig patroon en veel contrasten. Je kunt met je kindje rondlopen en hem/haar allerlei dingen laten zien (lampen die aan de muur hangen, patronen in een gordijn etc.), zo kun je perfect uitvinden wat je kleintje interessant vindt.

Een baby kan in deze periode op een afstand van 20 centimeter het scherpst zien. Je kunt dit uittesten door met je baby te praten of voorwerpen te laten zien en goed te kijken naar de ogen van je kindje. Waar kijkt hij/zij naar? Is je baby geïnteresseerd in je oren, ogen of mond? Wie of welke geluidjes zijn interessant? Probeert je baby jou na te doen als je je tong uitsteekt of je mond tuit? Geef je baby wel even de tijd, want het kan vaak even duren voordat je baby jouw beweging imiteert.

Spelletjes met geluiden zijn vaak ook heel interessant. Zo kun je een paar meter van je baby af gaan staan en heel zachtjes praten. Je zult zien dat je baby zal reageren. Je kindje zal ineens stil worden en aandachtig luisteren waar het geluid vandaan komt. Ook kan je baby met zijn/haar ogen op zoek gaan naar het geluid. Als je kindje je heeft gevonden, reageer dan heel enthousiast. Je baby zal het geweldig vinden.

Andere spelletjes die baby’s vaak heel leuk vinden, zijn spelletjes waarbij je je baby heen en weer wiegt of waarbij je de handjes en voetjes beweegt. Je kunt dit ook combineren met een liedje, zoals ‘klap eens in je handjes….’ Als de handjes het grootste deel van de tijd open zijn, is het ook heel leuk om de vingertjes te buigen en te strekken of er zachtjes overheen te wrijven.

You May Also Like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>