Ontdek ook de geheimen van de kinderjuf!

Filmpje volgt een vlaamse kinderjuf gedurende een dag door de ogen van psycholoog. Deze psycholoog analyseert het gedrag van de juf en geeft commentaar op verschillende situaties.

De kinderjuf of leraar houdt zich een groot gedeelte van haar dag bezig met verschillende kinderen. Zodoende zouden wij veel van deze juffrouw kunnen leren over omgang met kinderen. Bovendien zijn de leerprestaties van de kinderen in hoge mate afhankelijk van de leraar of lerares. Als het goed is gaat de juf of meester vanuit een duidelijke visie aan het werk.

Ten eerste zal een prettige klimaat in de klas moeten worden gecreëerd om een optimale leeromgeving te creëren. Orde en regelmaat spelen hier een grote rol in. Voor leerlingen is het belangrijk om te weten waar zij gedurende de dag gaan doen en waar zij zich in het programma vinden. Met andere woorden een goede structuur met een vast patroon en regelmatige terugkoppelingen naar de kinderen. Kinderen vinden het prettig om te weten waar ze aan toe zijn. Dat geeft hen rust en daarmee de leerkracht ook.

Taalbeheersing neemt een sleutelpositie in het onderwijs in. Een juf moet zoveel mogelijk moet inzetten op verbetering van de taal. Taal is geen apart vak maar de rode draad, die door schoolactiviteiten heen loopt.

Leerlingen testen hun leraar vaak uit, wees daarop voorbereid en reageer zoals afgesproken. Er zijn altijd kinderen die veel aandacht van de leerkracht opeisen. De leerkracht moet hier onmiddellijk en duidelijk op reagareren.

You May Also Like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>