Is een fantasievriendje goed of slecht?

Is een fantasievriendje goed of slecht?

Ineens mag je niet op de bak zitten, want daar zit Anna al. Je kind vraagt of Anna ook mee buiten mag spelen en Anna lust vervolgens haar eten niet. Is een fantasievriendje iets om je zorgen over te maken of is het onschuldig?

Is een fantasievriendje goed of slecht?

 
Geen zorgen
Kinderen van rond de drie jaar zijn heel fantasierijk en houden van rollenspellen. Het ene moment is je kind een prinses of piraat of hebben ze een fantasievriendje. Dit is heel normaal en geen reden tot zorgen. Soms verzinnen kinderen een fantasievriendjes bij een spannende gebeurtenis, zoals voor het eerste keer naar school gaan. Er is meestal geen specifieke reden.

Creatieve geest

Uit onderzoek blijkt dat kinderen met denkbeeldige vriendjes veel taalvaardiger zijn dan kinderen die ze niet hebben. Dat leidt tot een voorsprong in leesvaardigheid op latere leeftijd. Dit komt doordat ze het verhaal van hun fantasievriendje heel nauwkeurig bedenken en vertellen.

Hoe ga je ermee om?
Als moeder kun je het beste meegaan in het verhaal. Dit fantasievriendje leert je kind namelijk op een veilige manier hoe je met anderen omgaat. Wat doe je als je boos bent en hoe maak je een ruzie weer goed? Fantasievriendjes kunnen dus zelfs handig zijn en is niet iets geks. Vaak verdwijnen ze vanzelf als je kind een jaar of zeven is.

Reden voor een gesprek
Soms geven denkbeeldige vriendjes reden voor een gesprek. Als Anna erg bang is in het donker en niet alleen naar bed wil, heb je grote kans dat je kind zelf bang is voor het donker. Praat hierover met je kind en doe net alsof het inderdaad om Anna gaat. Zo hoort je kind toch wat je zegt en hoe je ‘Anna’ geruststelt. Hij zal dit op zichzelf betrekken. Als het fantasievriendje het spelen met andere kinderen in de weg staat of als zondebok gebruikt wordt, is het tijd om het hierover te hebben. Maar dit komt niet vaak voor. Je kind geniet juist volop van zijn denkbeeldige vriendje.

Share This Story

Gedrag en Houding

You May Also Like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>