Door 23 mei 2013

Het verschilt tussen jokken en liegen bij kinderen

Kinderen doen vaak dingen juist omdat het niet mag. Dat het niet mag maakt het spannend voor ze. Ze proberen uit hoe ver ze kunnen gaan. Maar ze kunnen ook moeilijk de gevolgen van hun eigen gedrag inschatten. Wanneer het fout gaat komt het dan ook wel voor dat ze liegen om een straf te ontlopen.

 Het verschilt tussen jokken en liegen bij kinderen

Jokken
Jokken en liegen is niet hetzelfde, al zou je denken van wel. In beide gevallen vertelt een kind namelijk niet de waarheid. Maar dat betekent nog niet dat hij opzettelijk en doelbewust de waarheid wil verdraaien. Vooral van jonge kinderen kan worden gezegd dat ze jokken en niet liegen. Ze geloven hun eigen waarheid en begrijpen nog niet wat schuld is. Verder overtreden ze meestal ook niet opzettelijk alle regels.

Schuldgevoelens
Pas als een kind ongeveer zes of zeven jaar is, ontwikkelt hij een geweten en begrijpt hij hoe het is om zich schuldig te voelen. Het liegen wordt daardoor moeilijker voor een kind.

Niet met opzet
Dat je kind zegt dat hij de lamp niet met opzet heeft laten vallen, kan gelogen zijn. Maar soms gebeurt iets echt niet met opzet. Het is belangrijk dat je dit als ouder in de gaten hebt. Met simpele logica kun je er meestal achter komen of het verhaal van je kind klopt.

Straf krijgen
Een kind wil natuurlijk liever geen straf. Dat kan een reden zijn waarom je kind liegt. Een andere reden kan zijn dat je kind de straf die krijgt echt niet leuk vindt. Een strafmaatregel hoort niet leuk te zijn maar soms zorgt een bepaalde straf juist voor meer verzet. Als je kind veel liegt, is het daarom ook goed om te kijken naar de manier waarop je straf geeft. Als je snel en veel straf geeft, dan is je kind misschien vaker geneigd te liegen om die straf te ontlopen. Bedenk dus ook of je misschien niet te streng bent voor je kind.

Comments are closed.

Artikel in categorie: Gedrag en Houding