Het afbouwen van borstvoeding

Het afbouwen van borstvoeding

Op een gegeven moment breekt het moment voor iedereen aan. Je vermindert of stopt met het geven van borstvoeding. Een hele beslissing! Hier een aantal praktische tips.

Het afbouwen van borstvoeding

 

Borstvoeding langzaam afbouwen

Vaak gaat het afbouwen van borstvoeding als het ware vanzelf, bijvoorbeeld omdat je kind er andere voeding bij krijgt. Die hoeveelheid andere voeding bouw je geleidelijk op, waardoor het aantal keer dat je borstvoeding geeft langzaamaan minder wordt en de melkproductie afneemt.

Tips voor het afbouwen

  • Stop niet in één keer met het geven met borstvoeding
  • Laat maximaal één voeding per 5 tot 7 dagen vervallen. Zo krijgen je baby en jij allebei de gelegenheid om aan de nieuwe situatie te wennen.
  • Verdeel het geven van borstvoeding zo gelijk mogelijk over de dag. Veel vrouwen vinden het fijn om ’s ochtends en ’s avonds borstvoeding te geven en tussendoor de fles.
  • Het kan handig zijn een afbouwschema voor jezelf op te stellen, zodat je van tevoren kunt zien wanneer en hoeveel voedingen je geeft.

Liever kolven dan ineens stoppen

Het afbouwen van de borstvoeding doe je het beste langzaam aan, maar het kan gebeuren dat je er van de ene op de andere dag mee op moet houden. Het is dan zeker aan te raden om te kolven. Anders loop je kans op borstontsteking. Kolf je borsten steeds met grotere tussenpozen helemaal leeg. Doordat er geen regelmatige vraag meer is, loopt de hoeveelheid melk terug.

Ander voedingsritme

Wanner je echt overgegaan bent op de fles, merk je al snel dat er een ander voedingsschema ontstaat. Je kind was vaak degene die aangaf wanneer het honger had met borstvoeding.

Maar met flesvoeding bepaal jij waarschijnlijk meer de tijdstippen waarop het tijd is voor een voeding. Vaak ontstaat hierdoor een regelmatiger ritme, hoewel veel baby’s een prima borstvoedingsritme hebben.

Ook met flesvoeding wordt steeds meer aangeraden om op vraag te voeden. Volwassen hebben ook niet altijd evenveel trek; dat geldt ook voor baby’s.

You May Also Like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>