Alles over de echo

Alles over de echo

Wat is een echo?
De letterlijke betekenis van echoscopie is kijken met geluid. Het is een veilige, pijnloze manier om de baby in je buik te bekijken. Er wordt gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater, naar de placenta en naar de navelstreng.

Alles over de echo

Waarom worden echo’s gemaakt?

Echo’s kunnen om verschillende redenen worden gemaakt. Als je bijvoorbeeld een bloeding hebt gehad, dan kan worden gekeken of het hartje nog wel klopt. Een andere mogelijkheid is het controleren van de groei. Een eventuele groeiachterstand kan dan vroegtijdig worden opgespoord.

Tot 2006 moest er een medische indicatie zijn voor je een echo kon krijgen. Maar sindsdien is het veranderd en krijgt elke vrouw die zwanger is standaard twee echo’s aangeboden: de termijnecho en de 20 weken echo. Rond de twaalfde week van je zwangerschap vindt de termijnecho plaats. Er wordt dan gekeken of je zwangerschap goed verloopt en of je zwanger bent van één kindje of van meerdere kindjes.

De 20 weken echo vindt plaats tussen de 20 en 22 weken. Hierbij wordt er uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van je baby, naar de groei en of er voldoende vruchtwater is. Het doel van het onderzoek is om eventuele lichamelijk afwijkingen op te sporen, zoals een open ruggetje, waterhoofd en hartafwijking.

Is een echo schadelijk?

Een echo is niet schadelijk voor jou en je ongeboren kindje.

Welke afwijkingen worden opgespoord bij echo-onderzoeken?

Bij deze echo wordt de ontwikkeling van de organen van het ongeboren kindje bekeken. Groeit je kindje goed, zijn er geen lichamelijke afwijkingen en is er voldoende vruchtwater aanwezig. Tijdens deze echo kan er worden vastgesteld of je kindje een open ruggetje, een waterhoofd of bijvoorbeeld een hartafwijking heeft.

Welke aandoeningen kan een 20 weken echo opsporen?
Voorbeelden van afwijkingen die tijdens de 20 weken echo kunnen worden gezien zijn: open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, breuk of gat in het middenrif, breuk of gat in de buikwand, ontbreken of afwijken van de nieren, ontbrekende of afwijkende botten, afwijkingen van armen of benen.

Wanneer krijg ik de uitslag? 

De uitslag krijg je vaak gelijk na afloop van de echo.

Geeft een 20-weken echo 100% zekerheid?

Nee, niet alle afwijkingen worden gezien op de echo. De echo is geen garantie voor een gezond kind. 

Share This Story

Zwangerschap

You May Also Like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>